Een groep voor ouders
van sterk sociaal geïsoleerde jongvolwassenen ('hikikomori')
die willen nadenken en uitwisselen over ouderschap
om opnieuw beweging te krijgen
in een langdurig verstilde situatie
Voor wie?
Deining is een groep voor ouders van wie een of meerdere kinderen zich sociaal zeer sterk isoleren, en dit vaak al voor een lange tijd. Dit betekent vaak dat deze jongvolwassenen niet naar school gaan, geen werk hebben, weinig of geen sociale contacten hebben en zich sterk afzonderen van het gezin en de rest van de wereld. Ze zijn vaak tegelijk heel erg aanwezig, en toch onzichtbaar. Dit fenomeen wordt ook wel eens 'hikikomori' genoemd. Vaak zijn er één of meerdere onderliggende psychiatrische problemen vastgesteld of vermoed, maar dit verklaart onvoldoende het soms erg vreemde gedrag van deze jongvolwassenen.
​
Ouders van deze kinderen maken zich sterk zorgen om hun kroost. Ze vrezen voor hun toekomst en hun ontwikkeling en weten zich vaak geen raad meer.
Ze kunnen met hun verhaal nergens terecht zonder hierop beoordeeld te worden, waardoor ook de ouders zich hoe langer hoe meer vereenzaamd voelen van de buitenwereld.
Ook hun vragen binnen de hulpverlening vangen vaak bot: als het kind geen hulp wil, dan kan er niet geholpen worden. De ouders blijven in de kou staan, en de situatie roest steeds verder vast...
​
Herken je jezelf in deze beschrijving? Wil je graag nadenken over jouw situatie en van gedachten te wisselen met andere ouders? Dan is deze groep iets voor jou.
​
Samen zoeken we naar nieuwe ingangen om 'een slag in het water te geven'. We willen opnieuw beweging brengen in de situatie, pogingen doen om opnieuw Deining te creëren in stilstaand water. ​
Voor je kind, voor je gezin, en voor jezelf.
Praktisch
DATUM EN TIJD
​
Er is op dit moment een reeks lopende.
Nieuwe data voor 2025 worden snel bekend gemaakt!
​
LOCATIE
Interactie Academie
Van Schoonbekestraat 33 - Antwerpen
​
​PRIJS​
Prijs zal bepaald worden op basis van nieuwe data. Info volgt.
​
DEELNEMERS
Alle ouders die zich in deze situatie herkennen zijn welkom ongeacht afkomst, cultuur, geaardheid, ...
Er zal Nederlands gesproken worden in de groep.
We werken in een groep van minstens 5 en maximaal 12 deelnemers.
​
BEGELEIDING
De groep zal begeleid worden door Eline Kegels.
Zij is klinisch psycholoog en systeemtherapeut, en werkzaam binnen CGG Andante als psycholoog in het team voor jongeren op transitieleeftijd (JOT) en als opleider verbonden aan de Interactie Academie.
Binnen CGG Andante werkt ze zowel met jongeren als ouders en leidt zij al jaren de groep 'het Dorp' voor ouders van jongeren met complexe psychische moeilijkheden. ​
Overzicht Sessies
​Elke sessie zal een evenwicht zoeken tussen denkoefeningen als houvast en ruimte voor uitwisseling en vragen met de begeleider en elkaar.
​​​​​
De inhoud van de sessies vertrekt vanuit systeemtheorie en het werk van Willem Beckers, Alice Van der Pas, en vele anderen.
Ook ideeën vanuit Geweldloos Verzet en Nieuwe Autoriteit zijn mee van invloed.
​​​​​​
Thema's die aan bod komen doorheen de sessies:
Systeemtheoretisch kader
Opvoeding versus ouderschap
Identiteit als ouder
Jouw waarden als ouder
Veelvuldig verbonden zijn als ouder en kind
Invloed van maatschappij
Hoopvolle toekomstblik
​...
NOG VRAGEN?